menu
close
Categorieën

Je Kunt Niet Zonder de Beste Android-Telefoon 📱

Persoon houdt android telefoon vast

Een smartphone is tegenwoordig zo veel meer dan een apparaatje om mee te bellen en sms'en. Je smartphone biedt toegang tot oneindige informatie, games, films, apps en je vriendenkring. Het is je rekenmachine, fototoestel, muziekspeler en zo veel meer. Met Android in het specifiek heb je veel vrijheid om je telefoon helemaal aan te passen aan individuele wensen. De beste Android-telefoon voor jou vindt je hieronder!

In deze koopgids vertel ik je waar je op moet letten bij het aanschaffen een nieuwe Android-telefoon. Ik bespreek belangrijke specificaties, zoals de voordelen van het besturingssysteem, de verschillende Android skins, de cameramogelijkheden, de opslagruimte en de connectiviteit. Lees snel verder en ontdek alle mogelijkheden die Android te bieden heeft!

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom
Bekijk op Bol.com

OnePlus 11 5G - 128GB

OnePlus 11 5G - 128GB
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1
Bluetooth: Ja
Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1
Bluetooth: Ja
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser
Bekijk op Bol.com

Waarom een Android-telefoon aanschaffen?

Wanneer je kiest voor Android kies je voor meer vrijheid. Android is een open-source-systeem dat door meerdere merken wordt bewerkt en gebruikt. Hierdoor heb je keuze uit een weelde aan modellen in verschillende prijsklassen, en veel mogelijkheden op het gebied van personalisatie. Zo pas je bijvoorbeeld widgets, icoontjes, lay-outs en apps naar eigen keuze aan.

Android is bovendien de koploper wat betreft dual-sim en e-sim, waardoor gebruikers gebruik kunnen maken van twee verschillende simkaarten – perfect voor als je werk en privéleven gescheiden wil houden op één telefoon. Dat lukt je met een iPhone niet.

Met Android heb je meer opties voor ieder budget dan bij iPhones, die op iOS draaien. Android werkt met een Google-account, dit biedt je de mogelijkheid om makkelijk e-mails, foto’s en andere documenten te koppelen aan je Google-drive, zodat je overal toegang hebt tot je laatste kiekjes en Google Docs.

Android-telefoons verschillen sterk in camerakwaliteit, opslag, hardware en batterij. Dit kan een nadeel zjin, maar ook een voordeel, want het staat je toe met uiterste precisie de ideale telefoon voor je uit te kiezen. Niet iedereen heeft namelijk een enorme opslag nodig, maar wilt misschien net wél de beste camera.

Bedenk dus goed waar je je toekomstige Android-telefoon het meest voor gaat gebruiken en baseer hier je keuze op. Ben je er nog niet helemaal uit? Na het lezen van de koopgids weet ik zeker dat je een stuk dichter bij je keuze bent. 👇

Koopgids: hoe kies ik de beste Android-telefoon?

Android is het besturingssysteem achter smartphones als Samsung, Sony, Motorola en OnePlus en wordt regelmatig bijgewerkt door Google, met jaarlijks een grote update. Het voordeel van Android is dat je de vormgeving kan aanpassen naar je eigen stijl en voorkeur. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om icoontjes, menu’s en widgets gemakkelijk aan te passen naar je smaak. 

Alhoewel je Android-toestel alleen gegevens met externe partijen deelt wanneer je hier als gebruiker toestemming voor geeft, staat Google helaas niet bekend om zijn privacygevoeligheid. Omdat verschillende smartphonemerken gebruikmaken van Android, werkt ook de software niet altijd even goed samen met de hardware. In dit opzicht heeft iOS een streepje voor.

Android geeft je verder toegang tot de Google Play Store. Hier kies je uit meer dan een miljoen apps met gegarandeerde veiligheid. Daarnaast is het mogelijk om apps buiten de Play Store te downloaden. Dit gaat echter ten koste van veiligheid, dus wees hier voorzichtig mee!

Ook heeft Android een eigen persoonlijke assistent: Google Assistant. Deze werkt vergelijkbaar met de assistent van iOS, Siri. Begin je commando of vraag met “Hey Google” of “Oké Google”.

Android is een open source systeem. Dit houdt in dat iedereen de software mag gebruiken en naar eigen wens mag aanpassen, dit heet een schil. Fabrikanten passen bijvoorbeeld het ontwerp, menustructuren en beschikbare functies aan. Of ze kiezen er voor om extra functies of apps toe te voegen. Smartphones van Samsung en OnePlus draaien allemaal op Android, maar toch ziet Android niet hetzelfde uit op deze telefoons.

Het hangt van je persoonlijke voorkeur af of een Android skin goed bij je past. Een skin is niet alleen iets dat een telefoonmerk toepast om het uiterlijk van het besturingssysteem aan te passen, maar in zekere zin ook hoe het werkt. Om je te helpen een keuze te maken zet ik alle Android-skins op een rijtje.

Samsung 

Samsung past Android aan, zodat het geschikt is voor speciale functies zoals de S Pen bij Samsung Note toestellen. Toestellen bevatten verder enkele door Samsung vooraf geĂŻnstalleerde apps, zoals Agenda, en de virtuele assistent Bixby. Het is niet mogelijk deze apps te verwijderen. Hierdoor ben je een deel van je opslagruimte per definitie kwijt. Wil je meer weten over Samsung? Kijk dan hier voor de beste Samsung-telefoon.

OnePlus

Deze smartphones gebruiken het standaard Android-systeem met enkele toevoegingen. Ook OnePlus installeert zelf al apps vooraf op je telefoon. Heb je geen behoefte aan deze apps? Dan verwijder je deze wél eenvoudig. De menu's zijn overzichtelijk en vergelijkbaar met de basisversie van Android.

Xiamoni MIUI

Xiaomi's versie van Android wijkt erg af van de standaard Android-versie. Het instellingenmenu van deze interface is merkbaar anders ingedeeld en ook de vormgeving ziet er opvallend anders uit. De apps die op het toestel geĂŻnstalleerd zijn, kun je zelf verwijderen. Een nadeel van MIUI zijn de advertenties die je op meerdere plekken tegenkomt. Dit kun je wel tegengaan met een Adblocker, maar het is een extra stap die je bij de meeste andere skins niet hoeft te doorlopen.

Xiaomi smartphone met MIUI zichtbaar

Color OS

Color OS van OPPO wijkt op enkele gebieden behoorlijk af van standaard Android. Zo is de menustructuur, bij bijvoorbeeld je instellingen, heel anders. Sommige opties of instellingen zitten verder verstopt dan dat je bij andere Android-interfaces gewend bent. De overstap naar deze smartphone is even wennen. Of het bevalt, hangt van je eigen smaak af.

Android One

Android One is een vorm van de Android-versie zoals Google het heeft ontwikkeld. De functies en vormgeving van Android One zijn erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Alle Nokia's en de meeste Motorola-smartphones draaien op Android One, evenals de Google Pixel-telefoons (die hier slecht tot niet verkrijgbaar zijn 🥲).

EMUI

EMUI is van Huawei. Deze Android schil ziet er behoorlijk anders uit, door de vele gebruikte kleuren en grote icoontjes. Er staan best veel door Huawei en Honor geĂŻnstalleerde apps op, die je soms ook niet kan verwijderen. Verder sluiten smartphones met EMUI-apps die op de achtergrond draaien snel af. Hierdoor bespaar je batterij.

Sony

Sony gebruikt Xperia UI. Deze schil lijkt op de standaard Android versie, met uitzondering van wat kleine aanpassingen in het ontwerp. Achter de schermen voegt Sony enkele eigen functies toe. Zo helpt de Stamina Mode om batterij te besparen. Het opslaggeheugen wordt bovendien niet ingenomen door vooraf geĂŻnstalleerde apps.

iOS vs. Android

Twijfel je nog of je gaat kiezen voor een iPhone of Android-toestel? Allebei de besturingssystemen hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo werkt iOS naadloos samen met andere Apple-apparaten en is het systeem bijzonder effectief in het beschermen van je privacy.

Android biedt juist weer de mogelijkheid tot meer persoonlijke aanpassingen en geeft je toegang tot oneindig veel apps. Ook is de Google Assistent een stuk betrouwbaarder dan Siri van iOS, en kun je in de meeste gevallen de opslag van Android-toestellen zelf uitbreiden.

Voordelen Android:

  • Geeft toegang tot oneindig veel apps (in tegenstelling tot iOS ook apps buiten de officiële Google Play Store)
  • De opslag is meestal uitbreidbaar
  • Google Assistant is betrouwbaarder dan Apple's Siri
  • Android kent een weelde aan verschillende skins
  • De look en feel zijn aanpasbaar naar eigen voorkeur

Nadelen Android:

  • De privacy bescherming laat wat te wensen over als je het vergelijkt met iOS. 
  • Android is open-source; ieder merk kan zijn eigen aanpassingen (eventueel verbeteringen) uitvoeren
  • Het systeem sluit nooit volledig naadloos aan op de hardware, zoals iOS dat doet

Scherm

Een belangrijk onderdeel van de specificaties van je nieuwe Android-telefoon is je scherm. Hierbij is het formaat, de resolutie en de technologie van belang.

Formaat

Welk formaat scherm het beste bij jou past, hangt af van waar je naar op zoek bent. Sommige gebruikers vinden het heel belangrijk dat het toestel in hun broekzak past en willen deze ook met één hand bedienen. Aan de andere kant is een groot scherm juist fijn om foto’s en video’s te bekijken. 

Je smartphone moet wel handelbaar blijven. Daarom is een telefoon met een groot scherm en dunne schermranden ideaal. Een toestel met een klein schermformaat en dikke randen kan net zo fors zijn, zonder de voordelen van een groter scherm. Let daarom goed op de zogenaamde screen-to-body-ratio. Deze is gemiddeld 80%.

Voor het gemak heb ik de Android-telefoons onderverdeeld in drie categorieën, van groot naar klein.

  • Smartphones tot 5,8 inch. Een kleine telefoon past gemakkelijk in je hand of broekzak. Het kleine scherm is minder geschikt om films en series te kijken of te gamen, maar wel handig wanneer je vooral appt en belt.
  • Smartphones tussen de 5,8 en 6,5 inch. Een gemiddelde telefoon heeft een scherm dat groot genoeg is om af en toe films en series te kijken, en past daarnaast alsnog goed in je broekzak.
  • Smartphones vanaf 6,5 inch. Het scherm van een grote telefoon is groot genoeg om films te kijken en lang te gamen. Deze toestellen zijn wel een stuk minder handzaam dan andere telefoons, en daarmee een stuk lastiger om met Ă©Ă©n hand comfortabel te bedienen. Daarnaast passen deze telefoons meestal minder goed in je broekzak.

Resolutie

Misschien nog wel belangrijker dan het schermformaat is de resolutie. Dit verwijst naar het aantal pixels op een beeldscherm, waarbij pixels de individuele lichtpuntjes op je scherm zijn.

Een hogere resolutie betekent meer pixels per inch (PPI) en dus een scherper beeld. Een kleinere smartphone met een hogere resolutie heeft als gevolg een gedetailleerder beeld dan een groter toestel met een lagere resolutie. Het is belangrijk om je te realiseren dat het schermformaat dus niet in zijn eentje voor optimaal beeld zorgt.

Enkele van de bekendste resoluties onder Androids – oplopend in scherpte – zijn:

  • 720 Ă— 1280 (HD)
  • 1080 Ă— 1920 (Full HD);
  • 1440 Ă— 2960 (1440p);
  • 1440 Ă— 2560 (1440p);

Schermtype

Om een hoge resolutie goed tot zijn recht te laten komen, heb je een schermtype nodig dat daar mooi bij aansluit. Er zijn verschillende type technieken die je scherm ondersteunen. Deze zijn in twee voornaamste kampen verdeeld: de lcd-schermen en de oled-schermen, waarin ook weer variaties zitten.

  • 'Lcd' staat voor 'liquid crystal display' en werkt met een achtergrondlicht die vloeibare kristallen verlichten, in het kort gezegd. Gebruik je je telefoon vooral voor het lezen van mails of WhatsApp? Dan is een lcd-scherm perfect voor jou.
  • Oled-schermen kom je vooral tegen in hun amoled-vorm. Oled heeft pixels die zelf licht uitstralen, zonder achtergrondverlichting, waarbij de touch-sensoren bij een amoled-display in het scherm zelf zitten, en niet in een aparte laag. Dit alles levert ontzettend diepe zwarttinten op een dun toestel op, omdat zwartweergaves leiden tot pixels die volledig uitstaan. Dat scheelt je meteen wat batterij!. Als je veel video's afspeelt of bezig bent met video en fotografie, dan is dit scherm de beste keuze voor jou.
Google Android-telefoon in hand

Camera('s)

Nu wellicht het leukste onderdeel: de camera's!

Megapixels

Wil je met je nieuwe smartphone alle foto en video functies ontdekken? Android-modellen bieden enorm veel mogelijkheden om je creativiteit te ondersteunen.

Bij de specificaties van je toekomstige Android-toestel staat hoogstwaarschijnlijk informatie over megapixels, maar hoe belangrijk is dit nu eigenlijk? Megapixels staan voor het aantal gekleurde lichtgevende puntjes die samen een digitaal beeld vormen. Een camera met veel megapixels maakt echter niet per se betere foto's dan een camera met minder megapixels.

Dit verschil merk je alleen als je de foto's op groot formaat afdrukt of ver inzoomt voor de nabewerking van je foto's. Als je dit niet van plan bent, is het niet nodig om veel waarde te hechten aan het aantal pixels. De grootte van de beeldsensor en het type lens op je toestel hebben meer invloed op de kwaliteit van je foto.

Lenzen

Bijna alle Android-modellen van tegenwoordig hebben meerdere lenzen. Lenzen zoals een groothoeklens, telelens of macrolens vind je vaak aan de achterkant van je telefoon en maken het mogelijk om foto's bijvoorbeeld van erg ver weg of heel dichtbij te maken. Bepaalde modellen hebben een derde camera aan de achterkant. Met een derde lens maak je in meer situaties betere foto's en video's.

Android modellen die met veel foto- en videografie mogelijkheden hebben soms zelfs nog een vierde of vijfde lens op de achterkant. Iedere lens heeft dan een eigen functie. Aan de voorkant vind je ook 1 of 2 lenzen, een normale lens en een lens met een groothoek of waarmee je foto's op portretstand kan maken. Ben je vooral van plan de lenzen aan de voorkant te gebruiken? Kies voor de beste selfiestick en til je selfies naar een hoger niveau.

Sensor, diafragma en beelstabiliteit

De sensor speelt een grote rol bij de kwaliteit van je beelden. Deze geeft men aan met een cijfer rond de hele inch. Als deze dicht bij een hele inch in formaat ligt, weet je dat je iets goeds te pakken hebt. Hoe dichter bij de hele inch, hoe beter de kwaliteit van de foto's – en dat geldt zeker voor foto's die je in het donker maakt.

In het donker is het voor een camera lastiger om details en kleuren vast te leggen. Daarom is naast de sensor ook het diafragma van belang. Hoe groter de diafragma-opening, hoe meer licht de camera opvangt en hoe gedetailleerder de foto. Het diafragma wordt uitgedrukt in f/waarde, oftewel een f-getal. Hierbij geldt: hoe lager het getal, hoe groter de opening. Bij de meeste smartphones ligt dit tussen de f/1.4 en f/2/8.

Smartphone camerasensoren closeup

Bij weinig licht doet je toestel langer over het maken van een foto, hierbij is beeldstabilisatie erg handig. Het is dan handig als je toestel over beeldstabilisatie beschikt. Dankzij beeldstabilisatie blijft je lens stabiel, ook wanneer je beweegt. Er zijn twee soorten beeldstabilisatie: optisch en digitaal.

  • Bij optische beeldstabilisatie houdt een mechanisme de lens stabiel fysiek bij plotselinge bewegingen. Hierdoor blijven je foto's' scherp en helder. Ook je videobeelden blijven helder.
  • Elektronische beeldstabilisatie herstelt de bewogen foto's automatisch via software, maar de stabiliteit van optische beeldstabilisatie is superieur. Wil je verzekerd zijn van stabiele foto's? Overweeg dan om een statief aan te schaffen.

Opslag

Je toekomstige Android-toestel beschikt over een bepaalde opslagcapaciteit, maar hoeveel heb je nodig? Het is belangrijk om te beseffen het besturingssysteem van je toestel ten eerste ook opslag inneemt. Ga ervan uit dat er ongeveer 5 Ă  6 GB van je opslag naar je besturingssysteem gaat. Het handige van Android-telefoons is dat je de opslag bijna altijd uit kunt breiden met een microSD-kaartje.

Met 64 GB heb je genoeg opslag voor basisgebruik. Je downloadt de verwachte apps, zoals wat socialmedia-apps en games, en je slaat wat foto's op. Staat je telefoon normaliter vol met apps en maak je veel foto's en video's? Dan raad ik je aan om meer opslag te nemen bij je nieuwe smartphone. Apps worden steeds groter en nemen steeds meer plek in beslag, dus dit is een goede maatregel om uit voorzorg te nemen.

De gemiddelde smartphonegebruiker heeft genoeg aan een model met 128 GB opslagcapaciteit. Je kunt redelijk wat foto's, muziek en video's lokaal op te slaan, maar ik zou je niet aanraden om films of series offline op te slaan. Met 256 GB heb je wel genoeg ruimte om dit ook nog te doen.

Wil je je volledige foto-, videocollectie lokaal opslaan, meerdere film opties downloaden voor in het vliegtuig en al je foto's in portretstand maken? Kies dan voor 512 GB. Als we nog een stapje verder gaan, kom je uit bij 1 TB. Hiermee bewaar je foto’s, films en series op de hoogst mogelijke kwaliteit en sla je echt alles wat je lief is lokaal op. 1 TB aan opslagcapaciteit is alleen beschikbaar bij nieuwste Android-modellen.

Je kunt tegenwoordig ook je bestanden online opslaan in de zogenaamde cloud. Hoewel je hierdoor minder lokale opslag nodig hebt, is het goed om te beseffen dat je met deze methode wel afhankelijk bent van het internet. Heb je geen ontvangst, dan heb je geen toegang tot je bestanden die in de cloud stan.

Google staat bovendien niet per se bekend om zijn privacygevoeligheid, al is Google Drive een uitstekend beveiligde cloudservice. Privébestanden sla je misschien tóch liever lokaal op. Hiervoor biedt een goede microSD-kaart de oplossing!

De 5 beste Android-telefoons op een rij

1. Google Pixel 8 Pro

1. Google Pixel 8 Pro
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom

2. OnePlus 11 5G - 128GB

2. OnePlus 11 5G - 128GB
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1
Bluetooth: Ja
Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom

3. Samsung Galaxy Z Fold 4

3. Samsung Galaxy Z Fold 4
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1
Bluetooth: Ja
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser

4. Samsung Galaxy A54 5G

4. Samsung Galaxy A54 5G
Dual-sim: Ja
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal camera's achterzijde: 4
Aantal camera's voorzijde: 1
Bluetooth: Ja
Camera opties: Flitser, Optische zoom, Ultra Wide Angle

5. iPhone 14 Pro

5. iPhone 14 Pro
Dual-sim: Nee
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 3
Aantal camera's voorzijde: 1
Bluetooth: Ja
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Portretmodus, Ultra Wide Angle

Connectiviteit

De ervaring met je nieuwe Android-telefoon wordt nog beter in combinatie met andere apparaten. Denk aan een Chromecast om al je lievelingsseries te streamen of een draadloze oortjes om muziek op te luisteren. Smartphones verbinden op allerlei manieren met andere apparaten.

De bekendste vorm hiervan is bluetooth. De nieuwste Android-modellen hebben Bluetooth 5.0 (of 5.1, 5.2 of 5.3). Hiermee heb je een groter bereik en snellere verbinding dan met voorgaande versies. Voor de muziekliefhebbers die graag met anderen erop los dansen, raad ik de beste bluetooth-speaker aan!

Veel Android versies werken ook met NFC (near field communication). Hiermee wissel je veilig en snel gegevens uit. Het systeem is vergelijkbaar met Bluetooth, maar heeft een minder groot bereik (enkele centimeters). Daar staat tegenover dat je met NFC een stuk veiliger gegevens deelt en dat je er contactloos mee kan betalen. Je betaalt razendsnel en gemakkelijk door de smartphone tegen het pinapparaat te houden.

Daarnaast heb je 5G, de nieuwere, snellere versie van mobiel internet. De verbinding werkt betrouwbaarder op drukke plekken. Je streamt sneller muziek en films, en gamet feilloos online. Idealiter bezit je telefoon over de mogelijkheid om een 5G-verbinding aan te gaan, zodat je hiervan direct kunt profiteren.

Met de opkomst van draadloze oordopjes en het universele usb-c-poortje missen nieuwe smartphones vaak een 3,5mm-audiopoort. Sommige gebruikers vallen over dit detail, maar dit hoeft geen ramp te zijn: je kunt altijd een usb-c-to-3.5mm-adapter kopen om bijvoorbeeld je oortjes aan te sluiten.

Vind je het verder fijn om privé en zakelijk gescheiden te houden? Dan heb je wellicht iets aan een dual-sim-functie. Zo ben je – zonder dat je een extra telefoon nodig hebt of steeds je simkaart moet verwisselen – toch bereikbaar op twee nummers als je er gebruik van maakt.

Dual-sim bestaat in twee vormen, namelijk active en standby dual-sim. Bij de eerste heb je te maken met twee antennes en twee simkaarten, deze werken los en tegelijk van elkaar. Bij de tweede heb je Ă©Ă©n antenne waarbij je dus moet kiezen op welke sim je bereikbaar wil zijn. Met e-sim hoef je niet eens meer gebruik te maken van een fysiek simkaartje; in dat geval scan je een code, waarna een virtuele simkaart op je telefoon wordt opgeslagen.

Vocht- en stofbestendigheid

Fiets je vaak door weer en wind naar je bestemming of ben je bang dat je je Android-telefoon in het water laat vallen? Gelukkig zijn de meeste modellen tegenwoordig bestendig tegen vocht. Hoeveel een smartphone precies kan hebben duiden we aan met een IP-certificering.  

IP staat voor ingress protection en geeft de beschermingsgraad tegen indringende stoffen aan. De certificering bestaat uit twee cijfers waarbij het eerste cijfer aan geeft in welke mate het toestel stofdicht is. Deze gradatie loopt van 0 tot 6, waarbij '0' staat voor het minst stofbestendig en '6' logischerwijs voor het stofdichtst.

De mate van waterdichtheid geeft men aan met het tweede cijfer, deze loopt van 0 tot en met 9, waarbij '0' weer staat voor het minst waterbestendig, en '9' voor het waterdichtst. Wanneer je een water- en stofdichte Android-telefoon wil, kom je uit bij een IP-waarde van 67. Met een IP69-gradatie kun je ook de hogedrukspuit erop zetten, al zou ik je dat afraden. Je toestel loopt nu alleen schade op als het in extreem diep water ligt voor langere tijd.

Batterij

Hoelang de batterij van je Android-toestel meegaat, is afhankelijk van de batterijcapaciteit, de energiezuinigheid van het toestel en je eigen gebruik. Ook neem ik de oplaadtijd en de mogelijkheid tot snelladen mee.

De batterijcapaciteit geeft men aan in 'mAh' (milliampère-uur). Dit getal bepaal je met een rekensom: de tijd dat een batterij op een lading meegaat in uren (de 'h' in mAh) vermenigvuldigd met het stroomverbruik van de telefoon (de 'mA' in mAh). De gemiddelde smartphone heeft een batterijcapaciteit van ongeveer 4500 mAh. Je zou denken hoe meer mAh, hoe langer je telefoon op een lading meegaat, maar dit klopt maar deels. Het stroomverbruik van je toestel speelt ook een grote rol.

De ene Android-telefoon is zuiniger dan de andere. Het scherm is hierbij vaak de grootste boosdoener. Zo heeft een display met een lagere resolutie doorgaans een lager stroomverbruik. Ook de helderheid heeft veel invloed op de duur van je batterij, alsook de technologie. Oled vraagt veel minder van je batterij dan een lcd-paneel.

Android smartphone ingezoomd op batterij icoontje

Een andere factor is de processor. De processors van Android-toestellen verbruiken meer energie dan die van iOS. Dat komt door het eerder genoemde feit dat iOS en Apple's hardware op elkaar zijn afgestemd. Daarom hebben iPhones gemiddeld een kleinere batterijcapaciteit, maar niet een mindere batterijduur. Android-modellen met een grote capaciteit compenseren met een grotere batterij.

Je eigen gebruik heeft ook invloed op de batterijduur. Wil je de hele dag door je telefoon gebruiken zonder tussendoor op te laden? Dan heb je een batterij nodig met meer capaciteit. Factoren zoals het continu wisselen tussen apps, het spelen van games of het maken van foto's en filmpjes kosten ook veel batterij.

Ook kost het veel batterij als je Android-toestel steeds op zoek moet naar een beter signaal. Een wifi-versterker is hier een goede oplossing voor als je veel thuis bent, dus de beste wifi-versterker is zeker geen slechte investering.

Steeds meer Android modellen beschikken over snelladen. Zo laadt je je telefoon al zo snel als binnen een half uur volledig op. Erg handig als je de hele dag op pad bent. Leg je smartphone in de pauze of in de trein of auto even aan de lader en je kunt er weer tegenaan. Om je batterijkwaliteit te behouden raad ik je aan om je telefoon zoveel mogelijk volledig op te laden en altijd de originele lader van het Android toestel te gebruiken.

Voor de bezige bijtjes die 24/7 onderweg en bereikbaar willen zijn, is een powerbank een goede optie. Zo weet je 100% zeker dat je altijd bereikbaar bent. Ben je veel in de natuur of op festivals te vinden? Kijk dan naar een solar powerbank. Deze wekt stroom op met behulp van ultrakleine zonnepanelen, waardoor je geen stopcontact nodig hebt.

Is onderweg laden niet nodig en wil je je telefoon vooral 's nachts opladen? Kijk dan naar draadloos opladen. Staat mooi op je nachtkastje en zonder in elkaar gedraaide kabeltjes.

Specificaties van Android-telefoons naast elkaar

Dual-simOpslagcapaciteitAantal camera's achterzijdeAantal camera's voorzijdeCamera optiesBluetooth
1Google Pixel 8 ProJa256 GB31Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom
2OnePlus 11 5G - 128GBJa128 GB31Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoomJa
3Samsung Galaxy Z Fold 4Nee256 GB31Optische zoom, Ultra Wide Angle, FlitserJa
4Samsung Galaxy A54 5GJa128 GB41Flitser, Optische zoom, Ultra Wide AngleJa
5iPhone 14 ProNee256 GB31Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Portretmodus, Ultra Wide AngleJa

Google Pixel 8 Pro

Dual-sim: Ja

Opslagcapaciteit: 256 GB

Aantal camera's achterzijde: 3

Aantal camera's voorzijde: 1

Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom

OnePlus 11 5G - 128GB

Dual-sim: Ja

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal camera's achterzijde: 3

Aantal camera's voorzijde: 1

Camera opties: Artificial Intelligence (AI), Beeldstabilisatie, Flitser, Macro lens, Nachtmodus, Optische zoom

Bluetooth: Ja

Samsung Galaxy Z Fold 4

Dual-sim: Nee

Opslagcapaciteit: 256 GB

Aantal camera's achterzijde: 3

Aantal camera's voorzijde: 1

Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser

Bluetooth: Ja

Samsung Galaxy A54 5G

Dual-sim: Ja

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal camera's achterzijde: 4

Aantal camera's voorzijde: 1

Camera opties: Flitser, Optische zoom, Ultra Wide Angle

Bluetooth: Ja

iPhone 14 Pro

Dual-sim: Nee

Opslagcapaciteit: 256 GB

Aantal camera's achterzijde: 3

Aantal camera's voorzijde: 1

Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Portretmodus, Ultra Wide Angle

Bluetooth: Ja

Veelgestelde vragen over Android-telefoons

Heb je toch nog wat vragen? Enkele van de bekendste beantwoord ik hieronder!

Wat is het verschil tussen Android en iPhone?

Waar iOS enkel door en voor Apple's iPhones is ontwikkeld, kom je Android bij smartphones van meerdere merken tegen. iOS sluit naadloos aan op alle Apple-apparaten en staat je minder toe wat betreft het personaliseren van het besturingssysteem; Android geeft meer vrijheid voor persoonlijke aanpassingen, maar speelt niet altijd even effectief in op de hardware.

Welk smartphonebesturingssysteem is het populairst?

Omdat zo veel merken smartphones op Android draaien, heeft Android de meeste gebruikers. Wereldwijd is dat zelfs 72% van alle smartphones, met 27% voor iOS. In Nederland is het verschil iets minder groot: Android heeft hier 61% van het marktaandeel, en iOS 38%.

Hoelang bestaat Android?

Android is in 2003 gelanceerd en in 2005 door Google overgenomen.

Hoe installeer ik een nieuwe versie van Android?

Ga in je instellingen naar Systeem > Systeemupdate. Je ziet hier of je smartphone up-to-date is, of dat er een nieuwe update klaarstaat. Als er een update beschikbaar is, kun je deze vanaf dit venster downloaden.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen in de zoektocht naar je nieuwe Android-telefoon! Ben je er nog niet helemaal uit? Check nog eens de belangrijkste specificaties zoals de cameramogelijkheden en opslagcapaciteit hierboven! Of bekijk de top 5 die je in dit artikel hebt voorbij zien komen voor wat suggesties!

Als je vragen en/of opmerkingen hebt, laat het dan vooral weten en hopelijk zien we je snel weer bij Helpingcherry! 🍒 Ben je na het lezen van de koopgids toch meer team iOS? 🤔 Check dan hier de beste iPhone!

Danyel de Laat

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up