Dus ... je wil je favoriete series en films bekijken in de beste beeldkwaliteit? Hieronder staan enkele qled-tv's op je te wachten! Met het door Samsung ontwikkelde ledscherm bekijk je haarscherpe beelden op hogere helderheid. Lees snel de koopgids door met de en vindt de beste qled-tv voor jou. 👌
Als je het beste van het beste wil op televisiegebied kom je uit bij oled en qled. Beide technieken leveren op hun eigen manier goede beeldkwaliteit. Ga voor een qled-tv wanneer je helderheid en kleurvolume het belangrijkst vindt. Vooral bij het bekijken van HDR-video’s geniet je met een qled-tv van de indrukwekkendste kleurintensiteit.
Dankzij de quantum dots – superkleine nanokristallen die licht omzetten in kleur – produceren qled-tv's een ontzettend breed kleurvolume, wat tot een nauwkeurige weergave van kleurnuances leidt. Door de superieure helderheid van deze schermen komen felle beelden ook in een verlichte kamer mooi over, in tegenstelling tot zijn competitie.
Daarnaast is het zo dat qled-tv's veel minder last hebben van irritante reflecties. Je merkt bij een oled-tv dat je in verhouding juist snel last hebt van reflecties die je afleiden van wat er op het beeld gebeurt. Daarnaast kennen oled-panelen het risico op inbranden, waarbij een statisch deel van het beeld blijft hangen in je tv, zelfs als je bijvoorbeeld van zender wisselt. Dit noemt men ook wel ghosting. 👻
De beste qled-tv komt niet zomaar uit de lucht vallen, geloof het of niet! Je moet zelf op pad om de beste voor jou uit te kiezen, en dat is nu precies waar deze koopgids je mee helpt.
Qled-tv's zijn er in veel verschillende maten. Het perfecte tv-formaat voor jou is afhankelijk enkele factoren. Naast de diameter van het scherm, die wordt aangegeven in inches, is ook de kijkafstand van belang. Het perfecte schermformaat baseer je op de diameter en de aanbevolen kijkafstand. Zo heb je gegarandeerd de beste kijkervaring.
De optimale kijkafstand bepaal je gemakkelijk! Je hebt de beste kijkervaring wanneer je tv 40° van je kijkveld inneemt. Om tot de ideale kijkafstand te komen, reken je eerst het diagonaal om in centimeters. Dit doe je door het aantal inches te vermenigvuldigen met 2,54.
Heb je dit gedaan? Vermenigvuldig de uitkomst dan nog eens met 2,4. Op die manier krijg je het aantal centimeters aan afstand dat je wilt aanhouden om comfortabel tv te kijken!
Je merkt in no-time dat je op basis van vuistregels vaak bij een groter scherm uitkomt dan je eerst in gedachten had. Als je voor de thuisbioscoop ervaring wilt gaan, kies dan voor een groter scherm in een kamer waar je de ruimte hebt om er verder van af te zitten.
Ook kun je altijd voor een beamer kiezen als je echt groots wilt uitpakken! Wil je wat meer informatie over verschillende maten tv's? Lees je dan in over hoe je bijvoorbeeld een goede 43 inch tv of een 55 inch tv kiest.
De vuistregel is dat bij een groter formaat scherm het aantal pixels of de resolutie ook hoger moet zijn. Resolutie geeft aan hoe dicht de pixels – de lichtpuntjes waaruit het beeld bestaat – op elkaar zitten op het scherm. Hoe hoger de resolutie, des te beter de kwaliteit van het beeld is.
Bij de aanschaf van een nieuwe televisie is het zonde om lager te gaan dan 4K-resolutie, want 4K bevat viermaal zoveel pixels dan traditionele Full HD (1920 × 1080 pixels – horizontaal bij verticaal). 4K staat voor 3840 × 2160 pixels. Dit geeft je in totaal zo'n 8,3 miljoen pixels. Op productspecificaties worden resoluties voor 4K-tv's ook wel met '3840 × 2160' aangeduid.
Wil je dat je nieuwe tv toekomstbestendig is? Dan kom je uit bij een qled-tv met 8K-resolutie. Dit leidt tot 7680 × 4320 pixels hebben (horizontaal bij verticaal), wat in totaal zo'n 33 miljoen pixels omvat. 8K is hoogste resolutie die momenteel te koop is, en ook meteen de duurste.
Samsung introduceert dit jaar alweer hun tweede generatie 8k-tv's en lopen hiermee voor op andere fabrikanten wat betreft geavanceerde beeldtechnologie. Je vindt 8K-resolutie alleen bij modellen uit het hoogste klassement.
Oled is een fundamenteel andere technologie dan lcd, terwijl led (en daaropvolgend qled) een variatie is op lcd-techonolie. In een oled-paneel geven pixels hun eigen licht af. Wanneer de tv pixels volledig uitschakelt daar waar het beeld zwart hoort te zijn, is de zwartweergave perfect zwart en zeer nauwkeurig, terwijl qled en lcd-pixels doorlatend zijn en vertrouwen op achtegrondverlichting (van lcd-lampen of led-lichtjes).
De zwartweergave van qled-schermen komt steeds dichter bij het echt diepe zwart van oled, maar behaalt vooralsnog niet dezelfde geweldige zwartniveaus en contrastratio's als oled. Wel wint qled verder wat betreft kleurervaring.
Wil je de twee beeldtechnologieën beter vergelijken? Check dan hier de koopgids voor de beste oled-tv!
Met een smart tv krijg je toegang tot veel meer dan reguliere televisie via een internetverbinding. Je krijgt toegang tot van alles, van apps tot games en websites. Ook maken ze het vaak mogelijk om content te streamen via een smartphone of tablet.
Net als dat je voor het kijken van digitale televisie de beste satellietontvanger en een goede decoder nodig hebt, heb je voor een goede smart tv een goed platform nodig. De bekendste platforms zijn Tizen van Samsung, Android van Sony en Philips, WebOS van LG en My Home Screen van Panasonic.
WebOS hoort bij LG. Dit besturingssysteem ontvangt lof vanuit alle kanten, omdat het een superintuïtief systeem is. Dat komt mede door LG's Magic Remote. Hiermee hoef je niet per se je tv te bedienen via pijltjes, maar zeil je moeiteloos door de menu's heen via een cursor. Die beweegt dezelfde kant op als waar je de afstandsbediening heen wijst!
Op zich is de appselectie binnen WebOS ook dik in orde, al missen in sommige gevallen de wat onbekendere apps. Zo is NLZiet vooralsnog niet beschikbaar op WebOS. 😕
Het nadeel? Qled kom je niet echt tegen op LG-tv's, dus WebOS kun je wel op je buik schrijven als je op zoek bent naar enkel qled-modellen.
Smart tv's van Samsung werken met Tizen, welke je toegang geeft tot apps via de Samsung Smart Hub. Het voordeel van dit besturingssysteem is dat je het menu kunt inrichten naar je specifieke wensen. Zo voeg je favoriete kanalen toe of verwijder je delen van het menu. Het besturingssysteem heeft een eigen app store, Smart Hub, waarvoor je een Samsung-account nodig hebt om apps te downloaden.
Als je kiest voor een qled-tv krijg je te maken met het Tizen systeem. Een leuk voordeel van dit systeem is de One Remote. Met een Samsung Smart-tv wissel je met één afstandsbediening tussen streamen, kabel-tv en meer. Je kunt er ook voor kiezen om je game console in te stellen als je One Remote, waardoor je met je controller je tv bedient.
Aangezien Tizen in verhouding nog redelijk nieuw is, vind je ook hier wellicht niet de apps die je wel in Android TV of Apple TV zou vinden.
Android TV werkt met een fijn te navigeren menu. De apps kun je zelf indelen en sommige services die je niet gebruikt, kun je uitschakelen. Voorgeïnstalleerde apps kun je helaas niet verwijderen.
Android geeft je toegang tot de goedgevulde Google Play Store, waar je met een Google-account apps kunt downloaden. Android is gebouwd voor smartphones, waardoor het soms wat minder ideaal werkt voor televisies. Bovendien krijg je niet op elk model tv dezelfde Android TV-gebruikservaring, dus doe goed onderzoek naar je beoogde tv voor je op aankoop overgaat.
Panasonic-televisies draaien op My Home Screen. Je voegt met dit systeem zelf apps in het hoofdmenu toe, of verwijdert ze. Zelfs een deel van de voorgeïnstalleerde apps kun je verwijderen! Het besturingssysteem werkt met de App Market. Ook hier loopt het app-aanbod nog iets achter op concurrenten als Android TV, maar het mag gezegd worden dat Panasonic bezig is met een merkbare inhaalslag.
Verder ziet de interface er ietwat sober uit: je krijgt een aanpasbare rij met tegeltjes onderin je scherm om je favoriete apps op te slaan, maar erg spannend ziet het niet uit.
Een smart tv is niet de enige manier om toegang te hebben tot al je favoriete apps en streamingdiensten. Met een goede mediaspeler behaal je hetzelfde resultaat!
Je qled-tv creëert de illusie van bewegend beeld door stilstaande beelden supersnel achter elkaar af te spelen. De verversingssnelheid wijst op hoeveel beelden je tv weergeeft per seconde. Dit drukt met uit in Hertz (Hz). De vaakst voorkomende bij tv's is 50, 60 en 100 Hz.
Een tv met een verversingssnelheid van 100 Hz krijg je dubbel zoveel beelden per seconden als eentje met 50 Hz. Je kunt je voorstellen dat dit tot een veel vloeiender beeld leidt. Een hoge verversingssnelheid is vooral belangrijk bij het weergeven van snelle bewegingen. Kijk je veel sportwedstrijden of speel je veel first-person shooters, dan is dit een puntje om bij stil te staan. Lager dan 100 Hz wil je dan liever niet.
De verversingssnelheid hangt samen met de framerate. Dit wordt uitgedrukt in fps (frames per second). De fps geeft aan hoeveel beelden de videokaart van je videobron per seconde produceert. Deze waarde staat idealiter gelijk met het aantal Hz van je tv. Als de verversingssnelheid en framerate ongelijk lopen, ontstaan en haperingen in je beeld, wat verre van prettig kijkt.
De reactietijd van een beeld bepaalt hoe snel de monitor op input. Dat wilt zeggen: druk je op een knop en heeft de processor in de tv eenmaal door dat hij een opdracht heeft gekregen iets te doen, dan is de tijd tussen het versturen van die opdracht en het uitvoeren hiervan, de reactiesnelheid.
Tv's reactiesnelheden worden gelukkig steeds lager. Voor gamers is de reactiesnelheid echter het meest van belang. Game je graag, en dan vooral het type games waarbij snelheid een must is? Ga dan niet voor een model dat niet tenminste een gamingmodus of iets dergelijks heeft, met een reactiesnelheid van maximaal 5 ms.
Voor gamers is niet alleen de reactiesnelheid van de monitor van belang, maar ook de reactiesnelheid tussen de game console en je beeldscherm. Deze interactie noemen we input lag. Elk beeld wordt door een bron – zoals een gameconsole – gegenereerd en verschijnt uiteindelijk op je beeld. Dit proces duurt enkele milliseconden (ms), maar het precieze aantal verschilt per tv. Je wilt als gamers dat dit zo laag mogelijk is.
Het verschil tussen 10 en 50 milliseconden lijkt misschien klein, maar het kan voor een gamer net het verschil maken, vooral als je veel race- of shooters speelt. Hoe hoger de input lag, hoe groter de vertraging.
Met een televisie krijg je te maken met verschillende input poorten. HDMI-poorten gebruik je voor het aansluiten van bijvoorbeeld een spelcomputer of een televisieontvanger. De meeste tv's hebben drie of vier HDMI-poorten, waarmee je waarschijnlijk prima uit de voeten kan.
Nieuwere tv's hebben een HDMI 2.0 of zelfs een 2.1 HDMI-poort. Die cijfers geven de HDMI-versie aan, waaraan je afleest welke resoluties en verversingssnelheden de HDMI-poort ondersteunt.
Zorg er in ieder geval voor dat je HDMI 1.4-poorten hebt als je 4K-beeld wilt bekijken, en HDMI 2.1 voor 8K. Deze versie ondersteunt content met een hoge resolutie als 4K op hoge verversingssnelheden. Ook een usb-poort is handig om bijvoorbeeld een harde schijf mee aan te sluiten.
Als je veel gamet, is het handig om een draadloze koptelefoon of headset aan kunt sluiten. Check daarom of de tv Bluetooth heeft. Omdat de meeste tv's tegenwoordig ook meteen smart tv's zijn, zijn hedendaagse modellen ook in staat tot een wifi-verbinding. Voor extra stabiele verbinding kun je er altijd voor kiezen om je tv ook nog met een kabel aan het internet te verbinden.
Met Bluetooth of HDMI kun je een soundbar aan je televisie koppelen voor de complete bioscoopervaring in je eigen huis. Als dat je wat lijkt, lees je dan vooral even in over de beste soundbar!
Schermdiagonaal | Energieverbruik | Smart TV | HDMI | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Hisense 75-Inch Class U7 Series | 75 inch (191 cm) | 300 W | Ja | Bekijk op Bol.com | ||
2 | Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF) | 75 inch (191 cm) | 300 W | Ja | 3 | Bekijk op Bol.com | |
3 | SAMSUNG 55-Inch QLED Q70C (QN55Q70C) | 55 inch (140 cm) | 118 kW | Ja | 3 | Bekijk op Bol.com | |
4 | SAMSUNG 65-Inch QLED (QN65Q80C) | 65 inch (165 cm) | 118 kW | Ja | 4 | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
5 | TCL 5-Series Roku TV (S535) | 55 inch (140 cm) | 118 kW | Ja | 2 | Bekijk op Bol.com |
Schermdiagonaal: 75 inch (191 cm)
Energieverbruik: 300 W
Smart TV: Ja
Schermdiagonaal: 75 inch (191 cm)
Energieverbruik: 300 W
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Energieverbruik: 118 kW
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Energieverbruik: 118 kW
Smart TV: Ja
HDMI: 4
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Energieverbruik: 118 kW
Smart TV: Ja
HDMI: 2
Op zoek naar een korte samenvatting? Die vind je hieronder!
Het grootste verschil tussen oled en qled is hoe het beeld tot stand komt. Een oled-tv maakt geen gebruik van achtergrondverlichting. Elke pixel geeft zelf licht. Een qled-tv maakt wel gebruik van achtergrondverlichting en quantum dots (nanokristallen), welke zorgen voor een breed kleurenbereik en een hoge helderheid.
Neo-qled is een nieuwe en verbeterde qled-variant die Samsung in 2021 introduceerde. Deze techniek maakt gebruik van mini-led in plaats van led, wat zorgt voor beter contrast.
De prijs van oled ligt gemiddeld iets hoger dan die van qled.
Qled-panelen bevatten nanokristallen, ofwel quantum dots. Deze zitten in een dunne laag tussen een lcd-paneel en de backlight (achtergrondlicht). Zodra het licht op de kristallen valt, herpositioneren deze zich, waardoor ze een specifieke kleur uitzenden.
Met qled ervaar je het kleurrijkste en helderste beeld. Ik hoop dat dit artikel je op weg heeft geholpen met de speurtocht tussen de verschillende modellen. Hierboven staan alvast 5 prachtige qled-tv's op je te wachten! Heb je al een favoriet of heb je een specifieke vraag? Laat het vooral hieronder weten en tot snel! 👋