menu
close
Categorieën

Een Sublieme Beeldkwaliteit met de Beste Oled-Tv đź“ş

Stelletje kijkt naar een oled tv

Ben je de slechte beeldkwaliteit van je huidige tv beu? Of wil je upgraden naar een groter formaat? Misschien is het tijd om te kijken naar de beste oled-tv. Oled-tv's hebben een flinterdun ontwerp en een ongelooflijke kleurweergave!

Er zijn zoveel verschillende tv-merken en modellen. Dat maakt kiezen lastig. Lees daarom verder voor meer informatie over oled-technologie en bekijk alvast de huidige aanbevelingen. 👇

LG 48-inch A2 Series OLED

LG 48-inch A2 Series OLED
Afstandsbediening: Ja
HDMI: 3
Ambilight: Nee
Schermdiagonaal: 48 inch (122 cm)
Smart TV: Ja
Bekijk op Bol.com

Sony 65-inch Bravia XR A80L

Sony 65-inch Bravia XR A80L
Afstandsbediening: Ja
HDMI: 4
Ambilight: Nee
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Smart TV: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Sony XR-65A95K

Sony XR-65A95K
Afstandsbediening: Ja
HDMI: 4
Ambilight: Nee
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Smart TV: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een oled-tv aanschaffen?

De oled-tv is razend populair. Oled staat voor organic light-emitting diode, wat betekent dat elke pixel op het scherm zijn eigen licht produceert. Er is geen achtergrondverlichting nodig. Hierdoor produceren oled-tv's diepere zwarttinten en betere kleurweergave. Het ontbreken van achtergrondverlichting betekent ook een slank ontwerp!

Kijk je graag met meerdere mensen tv? De brede kijkhoek is dan ook een pluspunt. Een oled-tv verspreidt het licht in elke richting op dezelfde manier. Ook als je aan de zijkant van de kamer zit heb je goed beeld met een oled-tv. Een normale led-tv verliest daarentegen aan helderheid en contrast wanneer deze vanuit een hoek wordt bekeken.

Bovendien is een oled-tv de beste keuze voor gamers, vanwege de snelle responstijd. Er zit nauwelijks vertraging tussen het moment dat je op een knop drukt en het moment dat je de bijbehorende actie op het scherm ziet.

Kortom: een oled-tv is de ideale tv om je woonkamer om te toveren naar een thuisbioscoop. Is zo'n grote oled-tv boven je budget? Overweeg een beamer! Deze bieden grote schermformaten aan voor een lagere prijs.

Koopgids: hoe kies ik de beste oled-tv?

Een nieuwe oled-tv kiezen doe je niet zomaar. De onderstaande koopgids geeft handige tips bij aankoop!

Oled in vergelijking met andere beeldtechnologieën

Als je een nieuwe tv koopt, dan moet je eerst beslissen over de beeldtechnologie. De keuze tussen led-lcd, qled of oled hangt grotendeels van je budget af, en waar je precies de tv voor nodig hebt.

Led-lcd

Je hebt de lcd-tv's van vroeger, waarbij kristallen in het scherm verlicht werden door een dunne tl-buis. De lcd-tv's van nu bevatten ledlampjes direct achter het lcd-beeldscherm. Daarom worden de nieuwste lcd-tv's ook wel led-tv's genoemd. Door de achtergrondverlichting is zwart nooit volledig zwart, want er schijnt altijd licht op.

De achtergrondverlichting biedt ook voordelen. Door de helderheid heb je zelfs met direct zonlicht een goede beeldkwaliteit. Een ander voordeel van led is de prijs: het is betaalbaar, waardoor iedereen kan genieten van een goede led-tv. Bovendien is led in alle formaten beschikbaar – van klein tot groot.

Qled

Qled is een vorm van led die een laag nanokristallen (quantum dots) direct achter het lcd-scherm heeft. Ook hierbij is achtergrondverlichting nodig. Het voordeel van de beste qled-tv vergeleken met led-lcd is een betere kleurnauwkeurigheid in alle lichtomstandigheden.

Oled

Als je op zoek bent naar een grote tv voor het bekijken van films en het spelen van games, dan is een oled-tv de juiste keuze. Oled staat voor organic led. Er is geen achtergrondverlichting aanwezig, want iedere pixel verlicht zichzelf. Ze bieden daardoor de beste zwartniveaus, dunste ontwerpen en snelste reactietijden van alle huidige technologieën.

Oled-tv's hebben echter ook nadelen. Ze zijn doorgaans duurder dan lcd's en alleen beschikbaar in grote schermformaten. Ook werkt oled minder goed in een kamer met fel licht. Kijk je dus overdag veel tv in een kamer met enorme raampartijen? Dan is qled waarschijnlijk de betere keuze.

De 5 beste oled-tv's op een rij

1. LG 48-inch A2 Series OLED

1. LG 48-inch A2 Series OLED
HDR: Ja
Afstandsbediening: Ja
HDMI: 3
Ambilight: Nee
Schermdiagonaal: 48 inch (122 cm)
Smart TV: Ja

2. Sony 65-inch Bravia XR A80L

2. Sony 65-inch Bravia XR A80L
HDR: Ja
Afstandsbediening: Ja
HDMI: 4
Ambilight: Nee
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Smart TV: Ja

3. Sony XR-65A95K

3. Sony XR-65A95K
HDR: Ja
Afstandsbediening: Ja
HDMI: 4
Ambilight: Nee
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Smart TV: Ja

4. LG C3 65-inch OLED (OLED65C3PUA)

4. LG C3 65-inch OLED (OLED65C3PUA)
HDR: Ja
Afstandsbediening: Ja
HDMI: 4
Ambilight: Nee
Schermdiagonaal: 77 inch (196 cm)
Smart TV: Ja

5. LG 65" G3 OLED 4K

5. LG 65" G3 OLED 4K
HDR: Ja
Afstandsbediening: Ja
HDMI: 4
Ambilight: Nee
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Smart TV: Ja

Diameter

Oled-tv's zijn alleen verkrijgbaar in grote afmetingen. Het formaat wordt aangegeven in inch. Het gaat hierbij om de diameter van de tv. Oled-tv's zijn beschikbaar vanaf 48 inch en groter. Ben je op zoek naar de beste 43 inch tv, dan moet je kiezen voor een andere technologie.

Inch reken je om naar centimeters door het te vermenigvuldigen met 2,54. Het komt er daardoor bijvoorbeeld op neer dat een 55 inch tv een diameter heeft van 140 cm.

Wat is de ideale diameter?

Het juiste schermformaat bepaal je door te letten op de kijkafstand. Een passend schermformaat op een aansluitende kijkafstand is beter voor je ogen, want hierdoor worden ze minder snel moe. Heb je geen idee welk formaat je wilt of nodig hebt? Meet de afstand vanaf de tv tot de bank, en gebruik vervolgens de informatie uit de onderstaande tabel.

Afstand vanaf tv tot de bankGeschikt schermformaat
2 m32 tot 43 inch
2,5 m40 tot 50 inch
3 m43 tot 55 inch
3,5 m48 tot 65 inch
4 m 55 tot 65 inch of groter

Resolutie

De resolutie van een tv bepaalt de scherpte. Dit hangt samen met de kijkafstand en de diameter. Hoe dichter je op de tv zit, des te hoger moet de resolutie zijn. De resolutie is daarnaast vooral bij grote tv's belangrijk. Een kleine tv met een lagere resolutie ziet alsnog redelijk scherp uit, terwijl een grote tv met een lage resolutie eruitziet als bende blokjes op je scherm. 🟥

De laagste resolutie is HD Ready (720p). Dit is voor kleine tv's tot 32 inch nog oké. Ga je voor een groter formaat, dan raad ik minimaal Full HD (1080p) aan.

Een oled-tv biedt de beste kwaliteit in 4K UHD (2160p). Dit is maar liefst vier keer scherper dan Full HD. De scherpste optie is 8K UHD (4320p), wat weer 4 keer scherper is dan 4K. Er zijn nog niet veel films en series in deze kwaliteit opgenomen, dus op dit moment heb je er niet veel aan. Mocht je het geld echter kunnen missen, dan ben je wél alvast klaar voor de toekomst.

Smart tv's

Smart tv betekent letterlijk slimme televisie. De tv maakt verbinding met het internet, en daardoor heb je toegang tot verschillende handige apps. Deze apps bestaan onder andere uit tv-programma's on demand, streamingdiensten als Netflix, en social media.

Het besturingssysteem bepaalt welke apps de tv heeft, en is in veel gevallen merkgebonden. De populairste tv-merken zijn Samsung, Philips, Sony, Panasonic en LG. Hieronder vind je een uitgebreide vergelijking tussen de bekende besturingssystemen.

Tizen

Samsungs smart-tv's maken gebruik van Tizen. Om apps te downloaden gebruik je de Samsung App Store. Voordat je begint, maak je eerst een account aan.

Bediening gaat via de One Remote of de SmartThings-app op je telefoon. De One Remote is een afstandsbediening met minimalistische uitstraling en makkelijke bediening. Daarnaast krijg je toegang tot de SmartView-app, waarmee je beeld vanaf de telefoon naar de tv stuurt. Spraakassistent Bixby helpt je ook verder – echter is deze nog niet beschikbaar in het Nederlands.

Android TV / Google TV

Android TV is het besturingssysteem dat draait op de duurdere smart-tv's van Philips en Sony. Met Android TV krijg je toegang tot de Google Play Store. Maak een Google-account aan, en start met het downloaden van je favoriete apps! Aan aanbod geen gebrek in ieder geval.

Deze smart-tv's hebben bovendien een ingebouwde Chromecast, waardoor je eenvoudig content vanaf de telefoon afspeelt op de tv. Met behulp van Google Assistant bedien je de tv met je stem. Eventueel bevat de afstandsbediening van de tv een toetsenbord, waardoor je sneller typt.

Google TV is de opvolger van Android TV. Dit besturingssysteem vind je terug op de nieuwste smart-tv's van Sony, en zelfs op de recentste Chromecast. Het biedt dezelfde functies als Android TV in een nieuw en overzichtelijk ontwerp.

My Home Screen

My Home Screen van Panasonic geeft toegang tot hun eigen Apps Market. Je hebt geen account nodig voor het downloaden van apps.

Bovendien maakt My Home Screen gebruik van twin tuner. Hiermee kun je een tv-programma opnemen of afspelen op je telefoon terwijl je op de tv een ander programma op hebt staan. Met multi window modus verdeel je het beeld, waardoor je naar twee zenders tegelijk kijkt.

Panasonic smart-tv's worden geleverd met een normale afstandsbediening. Met de Viera Remote app bedien je de tv via je smartphone of wissel je bestanden uit. De tv's hebben stembediening Ă©n gezichtsherkenning. Als de tv je herkent, dan toont deze informatie die specifiek voor jou interessant is. đź‘€

WebOS

Het besturingssysteem WebOS is van LG. Je downloadt apps via de LG Content Store. Hiervoor is geen account nodig, in tegenstelling tot het merendeel van de concurrentie.

Als je een smart tv van LG koopt, dan krijg je daarbij een Magic Remote. Je hoeft daardoor niet te navigeren met je knoppen, maar richt de afstandsbediening naar de tv en wijst naar wat je wilt openen. Met de LG TV Plus app bedien je de tv ook vanaf je smartphone. Ook spraakbediening via ThinQ AI is mogelijk. Op dit moment worden alleen basisfuncties van ThinQ AI ondersteund.

Overige besturingssystemen

Kies je een goedkopere tv? Dan krijg je te maken met andere besturingssystemen. Over het algemeen zijn deze langzamer. Controleer voor aankoop ook of je favoriete apps worden ondersteund, want het aanbod is vaak een stuk beperkter.

Wil je zeker weten of je favoriete app in het aanbod zit? Ga naar de website van de app (bijvoorbeeld Amazon Prime of RTL XL), want veel van deze bedrijven hebben op hun website een lijst met ondersteunde smart tv's.

Smart tv van Samsung met smart speakertje ernaast

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid geeft aan hoe vaak de tv het beeld per seconde ververst. Dat is vooral belangrijk bij weergave van snelle bewegingen, zoals een actiefilm of een videogame. Deze snelheid wordt aangegeven in Hertz (Hz). Het aantal Hertz staat gelijk aan het aantal beelden dat wordt ververst. Een oled-tv met 100 Hz ververst het beeld 100 keer per seconde.

Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de weergave van bewegend beeld. Een lage verversingssnelheid zorgt voor wazige beelden tijdens snelle scènes. De gemiddelde verversingssnelheid van een tv is 50 Hz. Voor games, sportwedstrijden en actiefilms kies je liever 100 Hz of hoger.

Raak je in de war omdat je ook tv's met 60 Hz en 120 Hz tegenkomt? Door het elektriciteitsnetwerk zijn de verversingssnelheden in Amerika en Europa anders. In de praktijk maakt dit niets uit: een 50 Hz tv staat gelijk aan een 60 Hz tv.

Frames per seconde (fps)? - Verwar de verversingssnelheid niet met de framerate (uitgedrukt in frames per seconde). De framerate vertelt hoeveel beelden de beeldbron per seconden produceert. Zo wordt bijvoorbeeld elke film opgenomen in 24 fps, meer niet.

Reactiesnelheid

De reactietijd (of responstijd) bepaalt hoe snel een pixel van kleur wisselt. Dit is niet hetzelfde als de verversingssnelheid! De responstijd wordt aangeduid in milliseconden (ms).

Speel je graag games? Zoek naar het exemplaar met de laagst mogelijke reactiesnelheid. De beweging van de controller wordt dan direct in pixels omgezet. Die ene milliseconde maakt het verschil tussen winnen en verliezen!

Een oled-tv is de beste keuze, want de gemiddelde reactiesnelheid ligt lager dan van een lcd-tv. De reactiesnelheid van een oled-tv is 1 ms of zelfs lager!

Connectiviteit

Welke apparatuur ga je aansluitingen? Beschikt de tv over de juiste poorten? Ik begin bij de belangrijkste aansluiting: HDMI. Met een HDMI-kabel stuur je het beeld van de beste mediaspeler, een goede satellietontvanger of gameconsole rechtstreeks naar de tv.

Let hierbij op het aantal aansluitingen, want de meeste tv's hebben slechts twee HDMI-poorten. Je hebt al gauw meer nodig als je naast een decoder of gameconsole ook nog andere apparatuur gebruikt.

Houd ook rekening met de HDMI-versie, want niet elke HDMI-poort is hetzelfde. Je hebt minimaal HDMI 1.4 nodig om een 4K-resolutie weer te geven.

De beste tv's hebben daarnaast een HDMI-ARC aansluiting. ARC is de afkorting van Audio Return Channel. Hiermee sluit je ook geluidsapparatuur, zoals een goede soundbar op aan. Het voordeel van deze aansluiting is dat je geen aparte afstandsbediening voor de geluidsinstallatie nodig hebt.

Heeft de tv geen HDMI-ARC, dan maak je gebruik van een optische kabel. Ook hiermee stuur je geluid van een tv naar een geluidsinstallatie. Het geluid bedien je in dit geval met een andere afstandsbediening dan die van de tv.

Wil je een film kijken zonder iemand te storen? Kies een tv met een 3,5mm-ingang. Je sluit dan eenvoudig een goede koptelefoon aan, zodat niemand last van je heeft. Voor een draadloze koptelefoon heb je een tv met Bluetooth nodig.

Smart tv's hebben tenslotte toegang tot het internet nodig, en hebben daarom de mogelijkheid om verbinding te maken via wifi of beschikken over een ethernetpoort.

een flinterdunne oled-tv in een woonkamer

Audio

De audio heeft een grote invloed op de ervaring van een film of game. Het effect van goed geluid wordt vaak onderschat! Maakt je beoogde oled-tv gebruik van geluidstechnieken, zoals Dolby Atmos of DTS? Dat is alvast een aanwijzing van een goed geluidssysteem.

Ook het aantal speakers geven een idee van de kwaliteit. Standaard bevat een tv twee speakers. Heeft de tv een derde speaker, zoals een subwoofer, dan is de weergave van lage tonen beter.

Als laatste kijk je naar het audiovermogen. Een hoog vermogen levert een krachtig en zuiver geluid. Ga daarom voor een tv met speakers met een vermogen vanaf 20 watt.

De beste oled-tv's van Sony hebben bovendien een Acoustic Surface. Achter het oled-scherm zijn dan 4 ingebouwde speakers te vinden. Het beeldscherm dient daardoor als speaker. Vooral dialogen en geluidseffecten worden hierdoor realistisch weergegeven, en dat zonder irritante trillingen in het beeld.

Ook zijn er goede oled-tv's van onder andere Philips met een goede soundbar ingebouwd. Daarmee krijg je een surroundsoundervaring zonder dat het ruimte in beslag neemt.

Beeldretentie

Een oled-tv mag niet te lang stilstaand beeld weergeven. Dit komt doordat de pixels na verloop van tijd inbranden. Dit noemen we beeldretentie. Ben je op zoek naar een tv die stilstaand beeld (bijvoorbeeld voor in een winkel) weergeeft? Kies dan liever een qled-tv. Deze beeldtechnologie heeft nauwelijks tot nooit last van beeldretentie.

HDR

Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, dan kom je waarschijnlijk de term HDR tegen. HDR staat voor high dynamic range. Het dynamische bereik geeft het verschil in donker en licht aan. Met een hoog dynamisch bereik is de tv in staat om meer detail weer te geven. Ook het kleurbereik is groter, en dat zorgt voor een realistische kleurweergave.

Tv-fabrikanten gebruiken verschillende termen om aan te geven dat een tv geschikt is voor HDR. En dat is waar het verwarrend wordt. Er zijn tientallen namen bedacht. Samsung gebruikt namen zoals Quantum HDR of HDR 1500. LG strooit met namen zoals 4K Active HDR of Cinema HDR. Dit zijn allemaal benamingen om aan te geven hoe de tv met HDR omgaat.

Dit is wat wel belangrijk is: de HDR-standaard. Er zijn 4 belangrijke HDR-standaarden.

HDR10 komt het meeste voor. Het is voor iedere filmstudio of tv-fabrikant gratis te gebruiken. De beeldkwaliteit is goed, maar er is ruimte voor verbetering. Dit komt namelijk door de statische metadata. Kijk je een film, dan houdt de tv enkel tekening met de hoogst gemeten helderheid in de film. Een nachtscène krijgt dezelfde behandeling als een goed verlichte scène.

HDR10+ en Dolby Vision maken daarentegen gebruik van dynamische metadata. Hierbij houdt de tv rekening met alle scènes en past het dynamisch bereik per frame aan. Daardoor heeft iedere afzonderlijke scène een geweldige beeldkwaliteit!

HDR10+ is gemaakt door Panasonic, Samsung en 20th Century Fox. Dit is het enige formaat dat 8K ondersteunt. Andere merken mogen hier ook tegen een bepaald bedrag gebruik van maken.

Dolby Vision is toekomstbestendig, want het biedt 12-bit-ondersteuning. Daardoor zijn films over een paar jaar in nog betere kwaliteit te bekijken. Onder andere Netflix, Apple TV en Amazon Prime Video bieden films in dit formaat aan. De licentie van Dolby Vision is duur, dus je komt het alleen tegen bij de betere tv's.

HLG richt zich op tv-programma's. Het is in samenwerking gemaakt door de BBC en de Japanse tv-omroep NHK. Met HLG kijk je bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd in HDR. Ook YouTube biedt dit protocol aan.

Let op wel op: HDR werkt alleen optimaal als het bronmateriaal in dezelfde HDR-standaard is opgenomen. Ook werkt HDR beter op een oled-tv dan op een led-tv!

Specificaties van oled-tv's naast elkaar

HDMISchermdiagonaalSmart TVEnergieverbruik
1LG 48-inch A2 Series OLED348 inch (122 cm)Ja
2Sony 65-inch Bravia XR A80L465 inch (165 cm)Ja
3Sony XR-65A95K465 inch (165 cm)Ja0.5 W
4LG C3 65-inch OLED (OLED65C3PUA)477 inch (196 cm)Ja126 kW
5LG 65" G3 OLED 4K465 inch (165 cm)Ja97 kW

LG 48-inch A2 Series OLED

HDMI: 3

Schermdiagonaal: 48 inch (122 cm)

Smart TV: Ja

Sony 65-inch Bravia XR A80L

HDMI: 4

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)

Smart TV: Ja

Sony XR-65A95K

HDMI: 4

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)

Smart TV: Ja

Energieverbruik: 0.5 W

LG C3 65-inch OLED (OLED65C3PUA)

HDMI: 4

Schermdiagonaal: 77 inch (196 cm)

Smart TV: Ja

Energieverbruik: 126 kW

LG 65" G3 OLED 4K

HDMI: 4

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)

Smart TV: Ja

Energieverbruik: 97 kW

Veelgestelde vragen over oled-tv's

Hieronder vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen over oled-tv's. Staat je vraag er niet tussen? Scroll dan naar beneden, en vul het feedbackformulier in!

Hoeveel kost een oled-tv?

Een oled-tv is duurder dan andere soorten tv's. Gelukkig worden de prijzen steeds betaalbaarder. Voor een goede oled-tv betaal je € 1100 of meer.

Hoe maak je een oled-tv schoon?

Zet de tv eerst uit. Daardoor is het makkelijker om stof en vuil te zien. Pak een droge microvezeldoek om stof weg te vegen. Ook een mix van water en azijn werkt goed. Doe de mix op de doek en veeg eventuele vlekken weg. Druk niet te hard op het scherm. Denk ook aan de afstandsbediening, want dit is een verzamelplaats van bacteriën!

Hoe vervoer je een oled-tv?

Heb je een verhuizing op de planning staan? Een handige tip: vervoer de oled-tv nooit plat of op de zijkant. Dat vergroot het risico op barsten in het scherm. Het is beter om de tv rechtop te vervoeren.

Wat betekent HDR?

HDR is de afkorting van High Dynamic Range. Het verschil tussen licht en donker wordt groter. Daardoor heeft de tv meer detail, een levensechte kleurweergave en beter contrast. Deze functie werkt beter op oled-tv's dan op led-tv's.

Conclusie

Hopelijk helpt mijn koopgids bij het kiezen van de beste oled-tv voor jouw behoeften en levensstijl. Neem de tijd, kies een formaat dat goed in je woonkamer past, let op de resolutie en vergeet het geluid niet!

Bedankt voor het lezen. Heb je nog onbeantwoorde vragen of tips die dit artikel beter maken? Laat dan hieronder een reactie achter!

Rachell Van Gool

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up