menu
close
Categorieën

Wat is de Oorsprong van Koffie?

op een tafel liggen koffiebonen en gemalen koffie naast een kopje koffie

Drink je elke dag koffie? De meeste mensen kunnen niet zonder hun dagelijkse bakkie troost, maar heb jij je al eens afgevraagd waar je kopje koffie vandaan komt? De oorsprong van koffie is een verhaal waar zelfs een geit een rol speelt! 🐐

In dit artikel beantwoord ik de vraag "waar komt koffie vandaan?" Lees snel verder voor het antwoord!

De ontdekking van koffie

Tegenwoordig heeft bijna iedereen thuis een koffiezetapparaat met bonen. Dat was niet altijd vanzelfsprekend. Koffie is in de tiende of elfde eeuw ontdekt in het huidige Ethiopië. Wie of hoe het precies ontdekt is, is niet bekend. Hier doen zich allerlei legendes de ronde over, zoals de legende van Kaldi.

Volgens de Kaldi-legende ontdekte een geitenhoeder in Ethiopië koffie 1500 jaar geleden. Zijn geiten aten rode besjes van een struik, waarna ze energiek begonnen rond te springen. Kaldi verzamelde een paar besjes, at ze, en kreeg meteen een enorme energieboost!

Dit moet wel een geschenk van God zijn. Hij besloot de bessen mee te nemen naar lokale monniken. Die waren niet enthousiast: de bessen waren een duivelse verleiding volgens hen.

Boos gooiden ze de bessen in de open haard. Al snel steeg een verleidelijke aromatische geur uit het vuur op. Dat kan geen werk van de duivel zijn, toch?

En zo plukte ze de geroosterde bonen uit het vuur en vermaalde ze. Vervolgens loste ze de vermalen bonen op in water. Dit was het eerste kopje koffie! ☕ Al snel werd het drankje razend populair.

een kudde geiten grazen in een weide

Verspreiding over de wereld

In de eeuwen erna verspreidde koffie zich verder over de Arabische wereld. Eerst bewoog deze boon zich richting Jemen, waar de havenstad Mokka als belangrijke handelspost diende. Dit plaatsje is ook de geboorteplaats van deze zoete koffiesoort! De arabieren worden daarom gezien als de eerste echte koffiedrinkers.

Een eeuw later verspreidde koffie zich verder naar Perzië, Egypte, Syrië en Turkije. Hier was koffiedrinken vanaf de vijftiende eeuw dagelijkse kost. Koffiehuizen, zogenoemde 'qahveh khaneh', waren op elke straathoek te vinden. Koffiedrinken werd een sociale gelegenheid en de koffiehuizen een goede plek om zaken te doen.

Pas in de zeventiende eeuw kwam koffie naar Europa. Het eerste Europese koffiehuis vestigde zich in Venetië, waar het tot op van de dag van vandaag nog steeds bestaat. Bij Caffè Florian bestel je nog altijd een kopje koffie, al is deze toeristische trekpleister wel prijzig.

Hierna volgde verschillende landen met hun eigen koffiehuizen, waaronder Engeland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland. In 1663 opende het eerste koffiehuis in Amsterdam.

Zegening van de paus

Niet iedereen was blij met de komst van koffie naar Europa. Zo was de paus niet overtuigd van dit bittere drankje. Hij noemde het zelfs "de bittere uitvinding van satan". Toch kreeg het drinken van koffie steeds meer aanhangers. Na een tijdje gaf de paus toe, en kreeg koffie zijn zegening. Vanaf dat moment is het zelfs als een Christelijk drankje te zien.

Het aandeel van Nederland

Heeft Nederland ook een aandeel gehad in de verspreiding van koffie? Jazeker, ons kleine landje had een dikke vinger in de deze koffiepap.

Nederland haalde als een van de eerste westerse landen koffie uit het buitenland met de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie). De koopmanszoon Pieter van den Broecke voer voor de VOC en bezocht in 1616 de havenstad Mokka. Hij dronk daar als een van de eerste Nederlanders koffie, en besloot hier een handelspost te vestigen.

Een paar maanden later vaarde Pieter van den Broecke terug naar Nederland met een schip vol koffie. Stiekem smokkelde hij enkele koffieplantjes mee. Deze nam men mee naar Nederlands-Indië – naar het eiland Java in het specifiek.

Hier ontstonden de eerste koffieplantages. Zo was Nederland niet meer afhankelijk van de handelspost in Mokka. Indonesië is vandaag de dag nog steeds een belangrijke exporteur van koffie.

Je hebt in Amerikaanse films misschien wel eens personages horen praten over een 'cup of Java'. Ra-ra waar die bijnaam voor koffie vandaan komt ... 😜

de besjes van een koffieplant aan de tak

Hoe kies je de beste koffiebonen?

Nu weet je hoe koffie de wereld heeft veroverd! Tegenwoordig heb je de keuze tussen veel soorten koffie. Hierbij zijn drie soorten koffiebonen de koplopers:

  • Coffea Arabica;
  • Coffea Robusta;
  • Coffea Liberica.

Veruit de populairste soorten zijn de arabica- en robustabonen. Liberica wordt nauwelijks gebruikt voor consumptie. Bij een goede teelt is het een heerlijke koffie: hij biedt bloemige aroma's, en een ongewone houtachtige nasmaak. Bij Liberica van slechte kwaliteit is dit houtachtige, rokerige aspect prominent aanwezig en zelfs afschrikwekkend, waardoor de koffie een gemengde reputatie heeft.

Maar wat zijn de beste koffiebonen? Dat hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de smaak van de koffie. Het belangrijkste aspect is de branding van de koffiebonen.

Er zijn vier soorten branding voor koffiebonen: licht, medium, medium-donker en donker. Een lichte branding geeft een milde smaak, en een donkere branding een krachtigere of eventueel bitterdere smaak.

De beste koffiebonen zijn ook afhankelijk van het soort koffie dat je drinkt. Voor koffie met melk, zoals cappuccino of latte macchiato, gebruik je het liefst bonen met een donkere branding.

Daarnaast gebruikt elke zetmethode een andere maalgraad. Zo gebruik je voor een filterkoffiezetapparaat een grovere maling dan voor een espressomachine.

Bij sommige zetmethodes moet je zelf aan de slag met een koffiemolen. Gelukkig doet de beste inbouwkoffiemachine al het zware werk voor je – inclsuief koffiemalen. 😉

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta? – De populairste koffiesoort komt van de arabicaplant. Deze boon heeft een verfijnde smaak, in tegenstelling tot robustabonen die een robuustere smaak geven. Meestal mengt men robusta met arabica om de melange meer pit te geven. 

Is koffie gezond?

Koffie is de meest gedronken drank in Nederland. Volgens het Voedingscentrum behoort koffie in een gezond dieet. Filterkoffie is het gezondst, omdat hier minder cafestol in zit. Dit is een stofje dat het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed verhoogt.

Ook koffiepads, koffie uit automaat met papieren filter en de beste oploskoffie bevatten een relatief laag cafestolgehalte.

Ongeveer 2 - 5 kopjes per dag houdt verband met een lagere kans op diabetes type 2, hartziekten, lever- en baarmoederkanker, de ziekte van Parkinson en depressie.

Koffie bestaat grotendeels uit water, waardoor het ook een goede bron van vocht is. In tegenstelling tot wat velen denken, droog je niet uit van koffie. Wel stimuleert het je nieren, waardoor je sneller moet plassen dan als je geen koffie drinkt.

een persoon houdt een kopje koffie vast

Conclusie

Koffie heeft een hele reis afgelegd van Ethiopië naar het Midden-Oosten en door naar Europa, zodat wij nu met één druk op de knop een kopje koffie zetten. Nu je de hele geschiedenis weet, neem je koffie niet meer voor lief! Hopelijk heb je een antwoord op je vraag "waar komt koffie vandaan?". Het simpele antwoord is: Ethiopië!

Bedankt voor het lezen, en hopelijk tot ziens bij Helpingcherry!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up