menu
close
Categorieën

Een Snel en Lekker Kopje Koffie met het Beste Koffiepadapparaat!

Kopje koffie op een rood schoteltje

Als er iets is wat we in de ochtend niet hebben, is het tijd. Toch wil je het eerste kopje koffie van de dag niet skippen! Dit hoeft ook niet met het beste koffiepadapparaat. Je doet er eenvoudig een koffiepad in en drukt op de knop. Voilà, een lekker bakje koffie volgt, nog voor je aan je drukke dag begint!

Nespresso Essenza Mini by De’Longhi

Nespresso Essenza Mini by De’Longhi
Inhoud waterreservoir: 0.60 l
Automatisch uitschakelen: Ja
Bekijk op Coolblue

Grind One

Grind One

Smeg Lavazza A Modo Mio

Smeg Lavazza A Modo Mio
Inhoud waterreservoir: 1 l
Automatisch uitschakelen: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een koffiepadapparaat aanschaffen?

Koffiepadapparaten zijn ontzettend gemakkelijk te gebruiken en werken bovendien snel. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is het waterreservoir vullen en een koffiepad in het apparaat leggen. Met een druk op de knop heb je in een mum van tijd een heerlijk bakje koffie op tafel staan.

De apparaten zelf zijn daarnaast vaak klein en compact, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. Koffiepadapparaten zijn daarmee ideaal voor een kleinere keuken en voor mensen die van een heerlijk kopje koffie houden, maar er niet veel moeite voor willen doen.

Bovendien is er een grote variatie aan smaken koffiepads verkrijgbaar, waardoor er voor iedereen wel iets te vinden is. Helaas zitten er ook nadelen aan dit eenvoudige systeem.

De aanschafprijs van een koffiepadapparaat ligt lang niet zo hoog als dat van een uitgebreider apparaat, zoals een koffiezetapparaat met bonen. Helaas zijn de koffiepads die erin moeten wel prijzig wanneer je ze van een goed merk wil kopen. Maar goed, de vraag is of je dit per se wilt doen: veel huismerken halen de grotere merken inmiddels in qua smaak – en dat voor een lagere prijs!

Een koffiepadmachine biedt verder weinig mogelijkheden. Ben je in hart en nieren een barista, dan is een koffiepadapparaat minder geschikt voor je. Je hebt weinig tot geen controle over de verschillende instellingen en kan je koffie-creativiteit er zeker niet in kwijt! Ben je op zoek naar wat meer uitdaging in het zetten van koffie? Kies dan eerder voor een uitgebreidere koffiemachine, zoals een pistonmachine of een volautomaat.

Voor het echte werk is de beste inbouwkoffiemachine nog altijd het beste, doordat deze je een eindeloos scala aan koffiemogelijkheden geeft en geen ruimte op het aanrecht inneemt.

Soorten en smaken koffiepads

Een goed koffiepadapparaat is belangrijk om sterke, lekkere koffie te zetten. De smaak en sterkte van de koffiepad zelf bepaalt uiteindelijk de echte smaak van je kop koffie. De juiste koffiepads zoeken, is een hele zoektocht door de grote variatie aan smaken.

De inhoud van een koffiepad is gemalen koffiebonen. De soort koffieboon en de branding ervan bepaalt daarom de smaak van de uiteindelijke koffie, net als bij elke andere goede koffiemachine. Er zijn twee soorten bonen die gebruikt worden: arabica en robusta.

Arabicabonen worden verreweg het meeste verkocht en zijn ook het duurste. Dat heeft vooral met de smaak te maken: deze is vol, fruitachtig en zacht. Robustabonen zijn minder popular; je vindt ze vooral terug in melanges met arabicabonen. Robusta koffie heeft meer cafeïne, heeft een volle en donkere smaak en een nootachtige afdronk. Door de bittere smaak zijn veel mensen geen grote fan van deze bonen. Ze zijn echter wel veel goedkoper!

Naast de boonsoort is ook de branding van de bonen belangrijk. Dit vind je terug op de verpakking van de koffiepads. De zachtste smaak is mild. Deze koffie, zoals de koffiepads Regular van Senseo, is zacht en heeft geen bittere afdronk. De krachtigste branding is dark roast, donkere branding of intens, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Er zijn ook merken die enkel cijfers gebruiken als aanduiding. Hier staat 1 voor mild en het hoogste cijfer – dit is afhankelijk van het merk – voor dark roast.

Milieuvriendelijk?

Helaas zijn koffiepads niet milieuvriendelijk. Hoewel het lijkt alsof ze van papier zijn gemaakt, zit in de meeste pads ook plastic verwerkt. Ze zijn niet recyclebaar, waardoor ze op een grote berg afval terechtkomen nadat je ze hebt gebruikt.

Koffiecups van bijvoorbeeld een Nespresso-apparaat recyclet de fabrikant meestal zelf. Hierdoor kiezen steeds meer mensen ervoor om een koffiecupmachine aan te schaffen. Hopelijk vinden de fabrikanten van koffiepadapparaten snel een manier om ook hun afval duurzaam te recyclen!

De 5 beste koffiepadapparaten op een rij

1. Nespresso Essenza Mini by De’Longhi

1. Nespresso Essenza Mini by De’Longhi
Inhoud waterreservoir: 0.60 l
Instelbare koffiehoeveelheid: Ja
Instelbare koffiesterkte: Nee
Waterniveau indicator: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Snoerlengte: 1.20 m

2. Grind One

2. Grind One

3. Smeg Lavazza A Modo Mio

3. Smeg Lavazza A Modo Mio
Inhoud waterreservoir: 1 l
Instelbare koffiehoeveelheid: Ja
Instelbare koffiesterkte: Nee
Waterniveau indicator: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Snoerlengte: 1 m

4. Nespresso Vertuo Plus Coffee and

4. Nespresso Vertuo Plus Coffee and

5. Krups Nespresso Pixie Clips

5. Krups Nespresso Pixie Clips

Koopgids: hoe kies ik het beste koffiepadsapparaat?

Er zijn verschillende soorten koffiepadapparaten met elk hun eigen functies en specificaties. Ik kan me voorstellen dat je de bomen door het bos al snel niet meer ziet wanneer je op zoek bent naar het perfecte apparaat. Daarom zet ik de belangrijkste specificaties voor je op een rij.

Melkspecialiteiten

Ben jij naast het reguliere kopje koffie ook fan van een goede cappuccino of latte macchiato op zijn tijd? Dan is het fijn als je koffiepadapparaat zelf melk opschuimt. Bij voorkeur voeg je een heerlijk laagje schuim toe met behulp van een stoompijpje, waarmee je zelf de melk stoomt, of een melkreservoir, die al het werk voor je uit handen neemt.

Lang niet alle koffiepadapparaten kunnen hun eigen melk opschuimen en als dit wel kan, betaal je er een hogere prijs voor. Drink je niet vaak cappuccino of andere melkspecialiteiten? Dan raad ik je aan een losse melkopschuimer aan te schaffen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en maken het opschuimen van melk ook tot een eenvoudige klus.

Inhoud van het waterreservoir

Hoe groot het waterreservoir moet zijn, is afhankelijk van het aantal mensen dat er gebruik van maken. Als je de enige in je huishouden bent die koffie drinkt, is een ruim waterreservoir overbodig. Wonen er meerdere koffieliefhebbers bij je, dan is het handig dat het reservoir niet na elke drie kopjes koffie leeg is. Water wat te lang in het reservoir zit laat je koffie bitter en vies smaken. Ververs het dus op tijd!

Onderhoud

Zoals elk koffiezetapparaat, vereist een koffiepadapparaat het nodige onderhoud. Verricht je geen onderhoud, dan ontstaan er problemen, wat de levensduur van het apparaat weer negatief beïnvloedt. De meeste problemen ontstaan door opgehoopte kalk in het apparaat of andere narigheid – zoals binnengedrongen stof – die achterblijft na het zetten van koffie.

Sommige onderdelen, zoals de padhouder en het waterreservoir, mogen gelukkig in de vaatwasser. Dit staat bij de productspecificaties aangegeven. Toch raad ik je aan dit niet te vaak te doen; de chemicaliën in het afwasmiddel en de hoge temperaturen zijn geen goede match voor plastic.

Gelukkig hebben de meeste koffiepadmachines een automatisch reinigingsprogramma en een ontkalkprogramma. Dit bespaart veel handmatig werk; je hoeft in de meeste gevallen alleen een anti-kalktablet of een ander aangeraden product in de volle watertank te doen, en de machine doet de rest.

Benieuwd hoe het ontkalkingsproces precies werkt? Bekijk dan dit handige filmpje!

Specificaties van koffiepadapparaten naast elkaar

Inhoud waterreservoirVaatwasserbestendigInstelbare koffiesterkte
1Nespresso Essenza Mini by De’Longhi0.60 lNeeNee
2Grind One0.60 lNeeNee
3Smeg Lavazza A Modo Mio1 lNeeNee
4Nespresso Vertuo Plus Coffee and1 lNeeNee
5Krups Nespresso Pixie Clips1 lNeeNee

Nespresso Essenza Mini by De’Longhi

Inhoud waterreservoir: 0.60 l

Vaatwasserbestendig: Nee

Instelbare koffiesterkte: Nee

Grind One

Inhoud waterreservoir: 0.60 l

Vaatwasserbestendig: Nee

Instelbare koffiesterkte: Nee

Smeg Lavazza A Modo Mio

Inhoud waterreservoir: 1 l

Vaatwasserbestendig: Nee

Instelbare koffiesterkte: Nee

Nespresso Vertuo Plus Coffee and

Inhoud waterreservoir: 1 l

Vaatwasserbestendig: Nee

Instelbare koffiesterkte: Nee

Krups Nespresso Pixie Clips

Inhoud waterreservoir: 1 l

Vaatwasserbestendig: Nee

Instelbare koffiesterkte: Nee

Veelgestelde vragen over koffiepadapparaten

Bij welk afval horen koffiepads?

De meeste koffiepads bevatten kunststof en plasticdeeltjes, waardoor koffiepads bij het restafval horen.

Waarom een koffiepadmachine kopen?

Een koffiepadmachine is eenvoudig te gebruiken en zet met een druk op de knop een bakje koffie voor je. Hij vergt ook nog eens weinig onderhoud en heeft een lage aanschafprijs.

Wat is beter: een koffiepadapparaat of een koffiecupapparaat?

Welke beter is, hangt af van je eigen voorkeuren. Koffiecups hebben een breder assortiment aan smaken en zijn beter voor het milieu, omdat je ze kunt recyclen. Wel zijn koffiecupapparaten een stuk duurder in de aanschaf. Een koffiepadapparaat is gemakkelijk en snel in het gebruik, maar helaas zijn de koffiepads een stuk minder milieuvriendelijk.

Conclusie

Hopelijk heb je nu voldoende informatie om het koffiepadapparaat te kiezen die het beste bij je voorkeuren past! Ben je er nog niet helemaal uit? Neem dan de top 5 beste koffiepadapparaten en de koopgids nog eens rustig door en sta stil bij welke producteigenschappen er voor jou toe doen.

Bedankt voor het lezen, laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft in je zoektocht! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up