menu
close
Categorieën

Dé Beste Mobiele Airco voor Heerlijke Verkoeling

Witte mobiele airco

Op warme dagen is het lastig om verkoeling te vinden in huis. Een raam open zetten heeft geen zin en de gordijnen dicht laten heeft ook minimaal effect. Geen zin om 's zomers zwetend in huis te zitten? Kies dan voor de beste mobiele airco! Ik heb de top 5 hieronder alvast voor je klaargezet. 👇

Midea MAP14HS1TBL

Midea MAP14HS1TBL
Geluidsniveau: 65 dB
Afstandsbediening: Nee
Bekijk op Bol.com

Whynter Dual Hose Portable Air

Whynter Dual Hose Portable Air

LG LP1419IVSM Portable Air Conditioner

LG LP1419IVSM Portable Air Conditioner

Waarom een mobiele airco aanschaffen?

Een mobiele airco verlaagt de temperatuur in huis terwijl andere apparaten, zoals bijvoorbeeld luchtkoelers, dit niet doen. De afvoerslang van het apparaat voert warme lucht naar buiten. Vervolgens blaast de airco gekoelde lucht door de kamer. De mobiele airco past in elke ruimte, mits een raam aanwezig is. Een mobiele airco haalt de temperatuur tot wel 10 graden Celsius omlaag!

De mobiele airco heeft wieltjes, waardoor je hem gemakkelijk van ruimte naar ruimte rijdt. Het grootste voordeel van dit apparaat is hierom de mobiliteit.

Je geniet overdag van een koele woonkamer en in de avond verplaats je het apparaat makkelijk naar de slaapkamer. Het enige wat je nodig hebt, is een open raam. Je bergt het apparaat tevens gemakkelijk op wanneer je hem niet gebruikt.

Ook in de winter een fijne temperatuur in huis? Sommige mobiele airco's kunnen ook verwarmen. Hiermee geniet je ook in de winter van een aangename kamertemperatuur.

Klaar om de beste mobiele airco te kiezen? Lees dan snel verder!

Mobiele airco in slaapkamer

Koopgids: hoe kies ik de beste mobiele airco?

Weet je niet waar je moet beginnen met je zoektocht naar de beste mobiele airco? Deze koopgids helpt je op weg!

Hoe groot is de ruimte?

De grootte van de ruimte die je koelt is een belangrijk gegeven wanneer je een mobiele airco kiest. De mobiele airco moet wel genoeg vermogen hebben om de hele ruimte te verkoelen.

Het koelvermogen van je mobiele airco wordt aangegeven in BTU. Dit staat voor British Thermal Unit. Hoe meer BTU, hoe hoger het koelvermogen en hoe groter het oppervlak dat de mobiele airco verkoelt. De meeste mobiele airco's hebben een BTU tussen de 7000 en 20000. Hieronder een overzicht om je een beter beeld te geven:

  • Gemiddeld: 7000 - 9000 BTU
  • Bovengemiddeld: 9000 - 12000 BTU
  • Hoog: 12000 - 14000 BTU
  • Zeer hoog: 14000+ BTU

Let op: de oppervlakte die staat aangegeven bij een mobiele airco is een gemiddelde. De capaciteit is voor het grootste deel afhankelijk van je plafondhoogte. Bovendien beïnvloedt de isolatie van je woning en het aantal mensen in de ruimte de koelprestaties. Kijk daarom naast het aantal vierkante meters naar de koelprestatie in kubieke meter.

Zo bepaal je het benodigde BTU - Per 1 m³ (kubieke meters) is 136 BTU nodig. Reken de kubieke meters uit door de hoogte x lengte x breedte uit te rekenen van de kamer waarin je de airco wilt plaatsen. Dit getal doe je daarna keer 136. Dit is het aantal BTU dat je nodig hebt. Er zijn tevens websites waar je het benodigde aantal BTU gemakkelijk berekent. 

Plaatsing

Een mobiele airco heeft, in tegenstelling tot een ventilator, een afvoerslang die naar buiten hangt door een open raam of deur. Zorg bij het plaatsen dat de afvoerslang niet te veel bochten of knikken heeft. Let op dat de kier in het raam niet te groot is. Om warme lucht niet binnen te laten dringen, kun je een afdichtingsset gebruiken.

Mobiele airco zónder afvoerslang

De laatste jaren zijn er mobiele airco's zónder afvoerslang op de markt gekomen. Een mobiele airco zonder afvoerslang voert de warme lucht niet af, maar verkoelt de lucht alleen. Je hebt hierdoor geen gepruts met een slang, maar een mobiele airco zonder afvoerslang heeft niet dezelfde koelcapaciteit als een mobiele airco mét afvoerslang.

Geluidsniveau

Ik kan er niet omheen: helaas maakt een mobiele airco nu eenmaal geluid. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB). Wanneer je de mobiele airco in je slaapkamer of woonkamer plaatst, is het fijn om een stille airco te hebben. Kies daarom voor een geluidniveau tot maximaal 60 dB. In een andere kamer is een hoger geluidsniveau minder storend.

Luchtvochtigheid regelen

Mobiele airco's in een hoger prijssegment hebben meestal de optie om de luchtvochtigheid te regelen. In de zomer is de luchtvochtigheid over het algemeen hoger dan in de winter. In een vochtige ruimte is het daarom mogelijk om de lucht te laten ontvochtigen, zoals een luchtontvochtiger ook doet.

Hierdoor is niet alleen de temperatuur, maar óók de luchtvochtigheid perfect. In een ruimte met een lagere luchtvochtigheid transpireer je daarnaast minder. 🏜️

De 5 beste mobiele airco's op een rij

1. Midea MAP14HS1TBL

1. Midea MAP14HS1TBL
Geluidsniveau: 65 dB
Afstandsbediening: Nee

2. Whynter Dual Hose Portable Air

2. Whynter Dual Hose Portable Air

3. LG LP1419IVSM Portable Air Conditioner

3. LG LP1419IVSM Portable Air Conditioner

Hoeveel energie verbruikt een mobiele airco?

Een mobiele airco verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur. Wanneer de airco 12 uur per dag aanstaat, kost dit zo'n € 2,64 per dag bij een energietarief van € 0,22 cent per uur. Wanneer je de mobiele airco de hele zomer zo gebruikt, kost dit zo'n € 238.

Bij een mobiele airco met een hoger vermogen (en hoger BTU) betaal je wellicht meer per uur. Ook het energielabel heeft invloed. Hieronder lees je hoe dat werkt. ⬇️

Energielabel: wat betekent het?

Elke mobiele airco is voorzien van een energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig het apparaat werkt. Hierbij is energielabel A+++ het beste en energielabel G het slechts. Een apparaat met energielabel A of hoger verbruikt weinig energie en heeft lagere energiekosten op lange termijn.

Schone lucht met een HEPA-filter

Voor mensen met allergieën of astma is stof in huis een doorn in het oog. Een HEPA filter haalt deze stofdeeltjes uit de lucht. HEPA staat voor high efficiency particulate air. Een HEPA-filter haalt tot 99,97% van de stofdeeltjes, pollen, bacteriën en andere kleine deeltjes uit de lucht. Het filter houdt deeltjes tot 0,3 micrometer tegen. Een micrometer is één duizendste millimeter, dus dit is erg klein!

Wil je ook in de winter schone lucht? De beste luchtreiniger biedt dan uitkomst!

Verwarming in de winter

Mobiele airco's in een hogere prijsklasse kunnen vaak ook verwarmen. Op koude winterdagen is je airco nog steeds nuttig! Je gebruikt een mobiele airco op deze manier naast de hoofdverwarming of als de verwarming stuk is. Geen zin in droge ogen door de verwarming? In de winter is een goede luchtbevochtiger óók handig.

Bank in woonkamer

Budget: hoeveel kost een mobiele airco?

De prijs van mobiele airco's ligt tussen de € 170 en € 1000. Dit prijsverschil wordt onder andere bepaald door het aantal kubieke meter dat de mobiele airco koelt, het model en het merk. In een kleine slaapkamer heb je niet zo'n grote mobiele airco nodig, maar in een grotere ruimte is het wél handig.

Heb je een kleine kamer die wel wat verkoeling kan gebruiken? Dan is een torenventilator ook handig. Deze neemt weinig ruimte in beslag. 😉

Gebruiksgemak

Een goede mobiele airco is makkelijk te gebruiken. Met onderstaande specificaties geniet je van nóg meer gebruiksgemak!

Afstandbediening

Met een afstandsbediening stel je de airco in op een afstandje. Ideaal in de slaapkamer: wanneer het niet koel genoeg is, hoef je niet je bed uit om de instellingen te veranderen.

Snoerlengte

In een grote ruimte is een lange snoer handiger dan in een kleine ruimte. De snoerlengte verschilt per model.

Timer

Met een timer laat je de mobiele airco uitspringen wanneer jij wilt. Zo stel je de airco bijvoorbeeld in om uit te schakelen nadat je in slaap bent gevallen, waardoor je geen onnodige energie verbruikt. Het is ook mogelijk om de timer zo in te stellen dat de airco aanspringt vlak voordat je wakker wordt.

Nachtmodus

In de nachtmodus houdt de mobiele airco de temperatuur 's nachts stabiel, waardoor je lekker rustig slaapt. Daarnaast maakt de airco bij sommige modellen minder geluid in deze modus.

Bediening via smartphone

Via je smartphone de mobiele airco thuis alvast aanzetten? Kies dan voor bediening via smartphone. Zo weet je zeker dat je thuis niet zit te zweten. De ruimte is al lekker koel wanneer je binnenkomt!

Specificaties van mobiele airco's naast elkaar

Hieronder vind je de belangrijkste specificaties van mobiele airco's onder elkaar.

GeluidsniveauGeschikt voor aantal kubieke meters
1Midea MAP14HS1TBL65 dB
2Whynter Dual Hose Portable Air65 dB
3LG LP1419IVSM Portable Air Conditioner65 dB
4Whynter ARC-122DS Portable Air Conditioner65 dB
5Black+Decker BPACT14WT65 dB

Midea MAP14HS1TBL

Geluidsniveau: 65 dB

Whynter Dual Hose Portable Air

Geluidsniveau: 65 dB

LG LP1419IVSM Portable Air Conditioner

Geluidsniveau: 65 dB

Whynter ARC-122DS Portable Air Conditioner

Geluidsniveau: 65 dB

Black+Decker BPACT14WT

Geluidsniveau: 65 dB

Veelgestelde vragen over mobiele airco's

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over mobiele airco's.

Waar staat BTU voor?

BTU staat voor British Thermal Unit. Dit geeft het koelvermogen van de airco aan. Hoe meer BTU, hoe hoger het koelvermogen en hoe groter het oppervlak dat de mobiele airco verkoelt.

Wat kost een mobiele airco per uur?

Een mobiele airco verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur. Wanneer de airco 12 uur per dag aanstaat, kost dit zo'n € 2,64 per dag bij een energietarief van € 0,22 cent per uur.

Wat is de beste mobiele airco voor een grote ruimte?

Voor een grote ruimte heb je een mobiele airco nodig met een hoog BTU. Dit staat voor British Thermal Unit. Hoe hoger het BTU, hoe beter de airco is in het verkoelen van je ruimte. Mobiele airco's hebben een BTU tussen de 7000 en 20000. Voor een grote ruimte is een BTU van 15000 of meer het meest geschikt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het aantal kubieke meters. Dit geeft de grootte van de ruimte aan die een airco verkoelt.

Wat is het verschil tussen een mobiele airco en een split airco?

Een mobiele airco werkt in principe hetzelfde als een vaste split airco, maar een mobiele airco bestaat uit slechts één unit. Een split airco bestaat uit twee delen, waarbij één deel buiten wordt geplaatst en het andere binnen. Het buitenste deel monteer je aan de gevel en heeft daarom een vaste plek. Met een split airco is het mogelijk om naast verkoelen ook een of meerdere ruimtes te verwarmen.

Daarnaast is een mobiele airco - zoals de naam al zegt - mobiel, waardoor het in de middag zorgt voor een koele woonkamer en in de avond in de slaapkamer op de juiste temperatuur brengt.

Conclusie

Hopelijk heb ik je wegwijs gemaakt in de wereld van mobiele airco's. 🌬️Indien je nog twijfelt, adviseer ik om de producten hierboven nog eens te bekijken, want de beste mobiele airco staat ertussen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up